Home

Γράφει η CretaMum Ρένα

Σίγουρα όλοι σας ξέρετε αυτή τη χαρακτηριστική γκριμάτσα που ζωγραφίζεται στο πρόσωπό μας όταν αποδοκιμάζουμε κάτι… σφίξιμο των χειλιών, ελαφρό κατέβασμα προς τα κάτω, ίσως και ένα σιγανό αποδοκιμαστικό ρουθούνισμα «χμμ…» Ακριβώς έτσι αντέδρασα κι εγώ λοιπόν, όταν διάβασα σε κάποιο βιβλίο σχετικό με την παιδική ψυχολογία και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ότι: «η γυναίκα όταν γεννήσει, παύει να είναι γυναίκα πια και γίνεται μητέρα». Όχι μόνο δε συμφώνησα με τα λεγόμενα του βιβλίου, αλλά βιάστηκα να πείσω και τον εαυτό μου ότι δε θα επέτρεπα ποτέ να μου συμβεί κάτι τέτοιο!

Όταν διάβαζα αυτό το βιβλίο, ήμουν έγκυος για πρώτη φορά και δυστυχώς δεν είχα καμία εμπειρία από ανατροφή παιδιών. Έτσι, όταν λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε το μωράκι μου, όλα μου φαίνονταν άγνωστα και δύσκολα. Βέβαια η μια μέρα διαδεχόταν την άλλη και η εμπειρία αντικαθιστούσε την άγνοια, όμως η κούραση αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Αϋπνία, παραπανήσια κιλά που μου έμειναν μετά τη γέννα (και που σίγουρα δε φεύγουν γρήγορα), συχνοί θηλασμοί που επέβαλαν άνετα ρούχα και οι περιορισμένοι έξοδοι από το σπίτι, είχαν σαν αποτέλεσμα να μου χαρίσουν μια εμφάνιση που λιγότερο θύμιζε γυναίκα και πολύ περισσότερο «τσουβάλι» και μάλιστα τσουβάλι με πατάτες!

Η αλλαγή ήρθε όταν κάποιο από αυτά τα ατελείωτα βράδια, που το περνούσα βάζοντας θερμόμετρα, κομπρέσες και δίνοντας αντιπυρετικά στα τρία πλέον παιδάκια μου, θυμήθηκα την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου. Έπρεπε οπωσδήποτε να κάνω κάτι για μένα! Κάτι για να με τονώσει. Τότε ήταν που θυμήθηκα το τετράδιο με «τα μυστικά της φύσης», ξεχασμένο τόσα χρόνια στο παλιό μπαούλο. Από μικρή θαύμαζα τη φύση και είχα το συνήθειο να μαζεύω όσες πληροφορίες έβρισκα ενδιαφέρουσες και είχαν να κάνουν με τα φυτά και τις χρήσεις τους. Όταν μάλιστα πέρασα στη Σχολή Γεωπονίας, αυτό το συνήθειο μου έγινε πραγματικό κουσούρι. Ό,τι μάζευα τα κατέγραφα σε αυτό το τετράδιο, που όμως με τα χρόνια ξεχάστηκε τελείως μιας και το Internet, ως μια πηγή αναρίθμητων γνώσεων και πληροφοριών, είχε πλέον μπει δυναμικά στη ζωή μας.

DSCF0699

Ξαναβρίσκοντας το τετράδιο με «Τα Μυστικά της Φύσης», άρχισα να διαβάζω τις συνταγές ομορφιάς που είχα καταγράψει, όλες φτιαγμένες από απλά σπιτικά υλικά! Παρακάτω είναι ένας μικρός θησαυρός που ανακάλυψα και που ίσως θυμίζει κάτι από «Κλεοπάτρα»:

 

ΜΑΣΚΑ ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ

Υλικά:

• 1 κουταλιά μέλι (χλιαρό)

• ½ κουταλιά γάλα

Αραιώστε το μέλι με το γάλα και απλώστε το στο πρόσωπο. Αφήστε την
ενυδατική μάσκα να δράσει για 15 -20 λεπτά και ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.

 

Είναι υπέροχο το να είσαι γυναίκα και ακόμα πιο θαυμαστό το να είσαι μανούλα και να αφιερώνεις το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου στο ή στα παιδιά σου. Είναι όμως απαραίτητο να ξεκλέβουμε και λίγο χρόνο μόνο για τον εαυτό μας – θα μας κάνει να νοιώσουμε πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΑ! Γυναίκα και γεννιέσαι και γίνεσαι και πάνω από όλα συνεχίζεις να είσαι για όλη σου τη ζωή … αρκεί να το επιδιώκεις!

DSCF0681

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s