Home

Γράφει η CretaMum Μαρία Ν.

Ο γιος μου (σήμερα 2,5 ετών) πάει από 9 μηνών σε βρεφονηπιακό σταθμό και για να είμαι ειλικρινής ιδιαίτερα προβλήματα δεν είχα. Μια και είναι λοιπόν η εποχή των εγγραφών σε σταθμούς, πολλές μαμάδες με ρωτάνε την άποψή μου. Και όχι, δεν είμαι ειδική να σας πω με ποια κριτήρια να διαλέξετε βρεφονηπιακό. Όμως τις μέρες αυτές με έχει προβληματίσει το ότι οι μαμάδες υποστηρίζουν την επιλογή τους ουσιαστικά κατηγορώντας και απορρίπτοντας άλλους σταθμούς. Μα ο δικός σου σταθμός δεν έχει αυτό ή δεν έχει εκείνο…Στο δικό μου θα έχουν βιολογικά, στο δικό μου θα έχουν μεγάλο κήπο κ.λπ. κ.λπ.

Και ξαφνικά κατάλαβα πως και στο βρεφονηπιακό σταθμό υπάρχουν «μαμαδόμετρα» – τον όρο μου τον είπε η CretaMum Μαρία Κ και τον χρησιμοποιώ γιατί είναι ακριβώς η λέξη που έψαχνα!

Μαμαδόμετρο λοιπόν είναι ένα ειδικό μέτρο που βάζουμε στο φυσιολογικό τοκετό/ καισαρική, στο θηλασμό/ γάλα σε σκόνη, στα βιολογικά προϊόντα/ όχι βιολογικά, στην τηλεόραση/ όχι τηλεόραση, στα πατατάκια/ όχι πατατάκια, στα παραμύθια/ όχι παραμύθια, στην πιπίλα/ όχι πιπίλα, στον ύπνο με τους γονείς/ στο δικό του δωμάτιο και βέβαια στον ποιο βρεφονηπιακό σταθμό θα διαλέξουμε! Και έτσι κάποιες μαμάδες σκοράρουν πιο ψηλά στο μαμαδόμετρο και κάποιες πιο χαμηλά… Και οι μεν είναι καλύτερες μαμάδες, οι δε χειρότερες….

Μαμαδόμετρα υπάρχουν και για το χρόνο, δηλαδή στις πόσες εβδομάδες γέννησε κάθε μαμά, πόσο καιρό θήλασε, πότε περπάτησε κάθε παιδί, πότε έβγαλε την πάνα κ.λπ. κ.λπ.

Μου φαίνεται εξωφρενικό τόσο να τα ακούω όλα αυτά σε συζητήσεις, όσο και να διαβάζω ακραία κείμενα που απευθύνονται σε μαμάδες, υποστηρίζοντας φανατικά την ορθότητα της δικής τους μεθόδου κάθε φορά. Δε φανταζόμουν ότι υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός για την καλή/ σωστή μαμά.

Γιατί όμως οι μαμάδες είναι τόσο ανταγωνιστικές; Ίσως αυτή η τάση για κριτική να έχει ρίζες στις προσωπικές μας ανασφάλειες. Όλες θέλουμε να είμαστε καλές μητέρες. Ποιός όμως θα κρίνει την καλή μαμά; Είμαστε μαμάδες επειδή γεννάμε; Επειδή θηλάζουμε; Επειδή φροντίζουμε να μεγαλώσει σωστά το παιδί μας; Επειδή διαλέγουμε τον ένα ή τον άλλο παιδικό σταθμό; Βάζω ερωτηματικά και τις απαντήσεις ας τις δώσει η κάθε μια μόνη της. Εξάλλου κι εγώ μια μαμά είμαι!

Στα πλαίσια της κοινωνικοποίησής μας ως μαμάδες, θέλουμε πολλές φορές να δείξουμε ότι γνωρίζουμε κάποια θέματα καλύτερα. Ότι έχουμε διαβάσει, ενημερωθεί και έχουμε άποψη. Είναι θεμιτό να ενημερωνόμαστε. Λάθος όμως είναι η τάση μας να πείσουμε τις άλλες μαμάδες ότι η δική μας επιλογή είναι πιο σωστή. Ακόμα χειρότερα δε να συγκρίνουμε τα παιδιά μας για τις «πρωτιές» τους.

Γράφοντας αυτό το αρθράκι ανακάλυψα ότι στην Αμερική χρησιμοποιείται η λέξη mompetition (από το mom/ μαμά + competition/ ανταγωνισμός) για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο. Και το φαινόμενο βέβαια συνεχίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει και περνάει από τον τοκετό και το θηλασμό στις ικανότητες και την εξυπνάδα του παιδιού, στους βαθμούς και τα πτυχία ξένων γλωσσών.

Κατά τη γνώμη μου, το τι σημαίνει καλή μαμά είναι πολύ σχετικό. Κανένας δεν είναι σε θέση να κρίνει κανένα – εννοείται δεν αναφέρομαι σε εγκληματικές ενέργειες. Ίσως μόνο τα παιδιά μας μπορούν να μας κρίνουν κάποια στιγμή. Ας βάλουμε λοιπόν τέλος στα μαμαδόμετρα, που δημιουργούμε εμείς οι ίδιες! Δεν υπάρχει λόγος.

Σκεφτείτε κι εσείς τις δικές σας μαμάδες. Την αγάπη, την ευτυχία, τις αγκαλιές, τις μυρωδιές… και όλα θα πάνε καλά!

One thought on “Ας κρύψουμε τα μαμαδόμετρα!

  1. Pingback: Mitrikos Thilasmos Στοπ στο μαμαδόμετρο και στις διακρίσεις μεταξύ των μαμάδων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s