Home

Γράφει η Μαρία Νικολοπούλου, Χειρουργός Οδοντίατρος-Γναθολόγος

H κακοσμία αναπνοής είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο στα παιδιά (15-20%). Οι πιο πιθανές αιτίες κακοσμίας είναι οι εξής:

 • Ξηροστομία. Αν το μικρό σας αναπνέει από το στόμα, επειδή έχει βουλωμένη μυτούλα, τότε είναι πιο πιθανό να αναπτύσσονται βακτήρια στη στοματική κοιλότητα.

 • Ένα ξένο αντικείμενο. Ένα μπιζέλι, ένα μικρό παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο που το μικρό σας έχει βάλει στη μυτούλα του μπορεί να προκαλέσει κακοσμία. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εδώ. Τα παιδιά βάζουν συχνά μικρά αντικείμενα στη μύτη τους, χωρίς να τα καταλάβουμε. Μετά από λίγο καιρό αρχίζει κακοσμία, μαζί με πράσινες μύξες. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε αν οι μύξες βγαίνουν από το ένα ή και από τα δυο ρουθούνια. Εάν βγαίνει από το ένα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχει μικρό αντικείμενο στη μύτη.
 • Φτωχή στοματική υγιεινή. Στο στόμα μας υπάρχουν βακτήρια τα οποία αλληλεπιδρούν με τα υπολείμματα των τροφών στα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άσχημη αναπνοή, ειδικά αν έχει παραμείνει το φαγητό για πολλή ώρα στο στόμα του μικρού σας χωρίς να έχει βουρτσίσει τα δόντια του.
 • Μόλυνση στη μύτη.
 • Άδειο στομάχι. Εάν το μικρό σας είναι νηστικό είναι πιο πιθανό να μυρίζει το στόμα του εξαιτίας του στομαχιού του.
 • Χαλασμένα δόντια, τερηδόνα, «τρύπες» στα δόντια.
 • Αφθώδης στοματίτιδα.
 • Φαγητά με αρκετή περιεκτικότητα σε σκόρδο ή κρεμμύδι μπορούν προσωρινά να επηρεάσουν την ανάσα του.
 • Άσχημη αναπνοή μπορεί να προκληθεί αν το παιδί πάσχει από κάποια ασθένεια, όπως ρινική μόλυνση, αμυγδαλίτιδα ή ακόμα και αν ταλαιπωρείται από εποχιακή αλλεργία. Πολλά παιδιά με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ενδέχεται να παρουσιάσουν άσχημη αναπνοή.
 • Αντιισταμινικά φάρμακα. Συχνά τα παιδάκια λαμβάνουν αντιισταμινικά φάρμακα. Σκοπός των αντιισταμινικών είναι να ”στεγνώσουν” εκκρίσεις. Εκτός όμως από τις μύξες, τα αντιισταμινικά στεγνώνουν και το σάλιο, που οδηγεί σε ξηροστομία και συνεπώς κακοσμία.

 

Η αντιμετώπιση δυσοσμίας στα παιδιά εξαρτάται από την αιτία:

 • Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος αντιμετωπίζεται με την σωστή στοματική υγιεινή. Αν έχετε μωράκι, δοκιμάστε να πλένετε με λίγο νερό τα ούλα του ή τα δοντάκια που έχει βγάλει μετά από κάθε γεύμα και πριν κοιμηθεί. Μπορείτε ακόμα να του βουρτσίζετε απαλά τη γλώσσα του (αλλά όχι πολύ συχνά).Στη μεταβρεφική ηλικία και στα νήπια, βουρτσίστε και στη συνέχεια μάθετέ τους πώς να πλένουν τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και σίγουρα πριν τον ύπνο. Χρησιμοποιήστε παιδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, ανάλογα την ηλικία. Βεβαιωθείτε ότι πλένει αρκετές φορές και σωστά τα δόντια του.
 • Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρο για έλεγχο ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα δόντια του είναι υγιή. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα και συνεχίζει να έχει άσχημη ανάσα, τότε επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας μήπως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
 • Εάν υποπτεύεστε αντικείμενο στη μύτη, επισκεφθείτε άμεσα τον παιδίατρο ή τον ΩΡΛ σας.
 • Προσέξτε τη διατροφή του παιδιού σας και ότι καταναλώνει αρκετό νερό.
 • Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας πλένει τα χέρια του συχνά με σαπούνι και νερό αν πιπιλάει τα δάχτυλά του, καθώς και ότι εσείς πλένετε τα αντικείμενα που βάζει συχνότερα στο στόμα του. Αν χρησιμοποιεί πιπίλα, τότε φροντίστε να την καθαρίζετε και να την αποστειρώνετε είτε σε αποστειρωτή είτε σε βραστό νερό.
 • Μη λέτε στο παιδί να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα, καθώς έτσι το πρόβλημα θα καλυφθεί χωρίς να λυθεί. Εάν το παιδί είναι μικρό, πιθανό να μην μπορεί να ανακινήσει το υγρό μέσα στο στόμα του και στη συνέχεια να το αποβάλλει, με αποτέλεσμα να το καταπίνει.

Το βασικότερο όλων: μην κάνετε το μικρό σας να αισθανθεί άσχημα για την κακοσμία του στόματος!

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε με email κάθε νέο μας άρθρο.

One thought on “Τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος στα παιδιά;

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Καμιά φορά αυτό τυχαίνει στην κόρη μου και το είχα συνδυάσει μόνο με το ότι μπορεί να μην είχε πλύνει τα δόντια της. Αλλά τελικά τα αίτια μπορεί να είναι πολλά ακόμη! Και δεν μιλάω για το προφανές όπως τα χαλασμένα δόντια αλλά για παράδειγμα για την ξηροστομία!

  Kathy by anthomeli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s