Home

Γράφει η CretaMum Μαρία Ν.

Η κολύμβηση συνδυάζει την άθληση με την ψυχαγωγία και αυτό την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Ειδικά τώρα το καλοκαιράκι όλοι ονειρευόμαστε μια βουτιά είτε στη θάλασσα είτε σε μία πισίνα. Ψάχνοντας όμως να βρω πισίνες για παιδάκια κοντά μου (για διασκέδαση, όχι για μαθήματα), έπεσα σε πλήθος πληροφοριών για το τι πρέπει να προσέξουμε. Υπάρχουν και κίνδυνοι που παραμονεύουν στις πισίνες, ανοικτές ή κλειστές.

Via makeleio.gr

Via makeleio.gr

Πριν βουτήξουμε λοιπόν, καλό είναι να γνωρίζουμε:

1. Tο χλώριο

Το χλώριο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο δέρμα, τα μάτια, τη μύτη, το φάρυγγα, τους πνεύμονες, τα αυτιά, τα χείλη, τη γλώσσα και τα δόντια των λουομένων. Τσούξιμο στα μάτια, ερεθισμοί στο δέρμα, καταρροή στη μύτη, πόνοι στον φάρυγγα, βρογχοσπασμοί, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια, δυσκολίες στην ακοή, έκζεμα στα χείλη και τη γλώσσα και διαβρώσεις στα δόντια είναι μερικές από τις επιπτώσεις. Εάν υπάρχει υπερχλωρίωση του νερού τα συμπτώματα αυτά είναι ακόμα πιό έντονα.

2. Δεν γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει, όσο συχνά πρέπει

Η χλωρίωση του νερού γίνεται για να θανατωθούν τα μικρόβια και να απολυμανθεί το νερό. Τα επίπεδα χλωρίου πρέπει να ελέγχονται σε καθημερινή βάση, όπως και η οξύτητα του νερού και το pH, μαζί με την θολερότητα και τη θερμοκρασία του νερού.

Τα μικρόβια που συνήθως υπάρχουν στις πισίνες είναι: τα κολοβακτηρίδια, οι εντερόκοκκοι, οι σταφυλόκοκκοι, οι ψευδομονάδες, τα καμπυλοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ενώ τα ετερότροφα βακτηρίδια δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200 αποικίες/ml. O μικροβιακός έλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Όταν το νερό της πισίνας δεν χλωριώνεται κανονικά, μπορεί να συντελέσει στη μετάδοση λοιμώξεων όπως: πνευμονία, φαρυγγίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, δερματίτιδα, ωτίτιδα, έρπητες, εγκεφαλίτιδα, λοιμώδη μονοπυρήνωση, παρασιτικές λοιμώξεις κ.λπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα είναι διάρροιες, ενώ σε άλλες, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, εξάντληση, πυρετός κ.λπ., ή και συνδυασμός των δύο.

3. Οι Χλωραμίνες

Οι χλωραμίνες σχηματίζονται από την αντίδραση του χλωρίου με την αμμωνία και τα παράγωγά της που προέρχονται από τα ούρα και τον ιδρώτα των λουομένων. Οι χλωραμίνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των λουομένων, προκαλούν ρινίτιδα, βήχα, βρογχοσπασμούς και κυρίως ερεθισμούς στα μάτια.

4. Οζονοποίηση
Το νερό της πισίνας μπορεί εκτός της χλωριώσεως να απολυμανθεί με όζον. Το όζον θανατώνει τα μικρόβια χωρίς να επηρεάζεται η γεύση, η οσμή ή η διαύγεια του νερού. Το όζον έχει σημαντικές παρενέργειες και τα επίπεδα του όζοντος πρέπει να είναι μηδενικά στο νερό. Για αυτούς τους λόγους, το νερό οζονοποιείται σε προδεξαμενή και στη συνέχεια διοχετεύεται στη δεξαμενή κολύμβησης, όπου το νερό ελέγχεται συνεχώς για τα επίπεδα του όζοντος που πρέπει να είναι μηδενικά. Το όζον δεν επαρκεί για την απολύμανση του νερού, γι’ αυτό προστίθεται και μικρή ποσότητα χλωρίου.

Υπάρχει και άλλη μέθοδος απολύμανσης του νερού με ηλεκτρόλυση, αλλά αυτή ή μέθοδος δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

5. Καθαριότητα

Καθημερινά πρέπει να καθαρίζεται η δεξαμενή της πισίνας και ο χώρος γύρω από αυτήν από φύλλα, χόρτα, τρίχες και κάθε άλλου είδους σκουπίδια και ο καθαρισμός ολοκληρώνεται με ειδικές σκούπες ρομπότ. Σημαντικό είναι να καθαρίζονται συνεχώς και τα ειδικά φίλτρα.

6. Καθαριότητα των λουομένων

Οι λουόμενοι πρέπει να τηρούν τους απαιτούμενους όρους καθαριότητος του σώματός τους. Να κάνουν ντους με σαπούνι πριν και μετά την κολύμβηση. Να φορούν καπέλο που καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους, αλλιώς τρίχες θα μολύνουν το νερό. Να φορούν ειδικά γυαλιά κολύμβησης. Να μην ουρούν στο νερό της πισίνας και να μη χρησιμοποιούν αντηλιακά και κάθε είδους κρέμες όταν μπαίνουν στο νερό. Παιδιά, έγκυοι, ασθενείς σε χημειοθεραπεία ή ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συνεπώς…

Δυστυχώς, οι περισσότερες πισίνες λειτουργούν χωρίς ελέγχους και δεδομένου ότι στα δροσερά νερά τους παραμονεύουν και ανεπιθύμητοι επισκέπτες, υπολογίζεται ότι το ποσοστό μόλυνσης των νερών μπορεί να φτάσει το 50% για πισίνες που δέχονται πολύ κόσμο και που δεν τηρούν τους σωστούς κανόνες απολύμανσης και τακτικής ανανέωσης.

Αλλά εσείς κι εμείς που θέλουμε να βουτήξουμε και να ευχαριστηθούμε το καλοκαιράκι, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

  • Αποφεύγουμε τις κοινόχρηστες πισίνες τις πολύ ζεστές ημέρες και όταν αυξάνεται υπερβολικά ο αριθμός των χρηστών τους γιατί η αύξηση στη θερμοκρασία του νερού διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Όταν κολυμπάμε, φοράμε ειδικά προστατευτικά πλαστικά γυαλιά για τα μάτια και αποφεύγουμε να βουτάμε στο νερό το κεφάλι μας.
  • Εξηγούμε στα μικρά παιδιά ότι δεν πρέπει να πίνουν το νερό της πισίνας.
  • Κάνουμε ντους με σαπούνι και καθαρό νερό πριν μπούμε και μόλις βγούμε από την πισίνα.
  • Δεν περπατάμε ξυπόλυτοι στο βρεγμένο δάπεδο γύρω από την πισίνα ούτε στα ντους, αλλά φοράμε οπωσδήποτε πλαστικές σαγιονάρες για να προστατευτούμε από τους μύκητες των ποδιών και τις μυρμηγκιές.
  • Αποφεύγουμε να βουτήξουμε σε πισίνα αν υποφέρουμε από γαστρεντερική διαταραχή.
  • Κάντε διάλειμμα στα παιδιά για επίσκεψη στην τουαλέτα κάθε 60 λεπτά ή ελέγξτε την πάνα κάθε 30-60 λεπτά.
  • Αλλάξτε πάνα στο μπάνιο ή στην ειδική περιοχή και όχι στο πλάι της πισίνας

Και καλές βουτιές!

cretamums-pisina2

Via infokids.gr

Kείμενo στηριγμένο σε: www.sciencedaily.com, www.sciencebasedmedicine.org.

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε με email κάθε νέο μας άρθρο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s