Home

Γράφει η CretaMum Χριστίνα

Βότσαλα… αγαπημένο αναμνηστικό των καλοκαιρινών διακοπών και αμέτρητες οι ιδέες για εναλλακτικές χρήσεις! Σήμερα σας προτείνω 3 τρόπους να αξιοποιήσετε τα βότσαλα που θα μαζέψετε από την παραλία.

cretamums-votsala

 

 1. Presse-papier

Μεγάλα βότσαλα χρησιμοποιούνται συχνά ως presse-papier, για να συγκρατούν τα χαρτιά πάνω στο γραφείο. Αντί να τα ζωγραφίσετε, τι θα λέγατε αυτή τη φορά να τα χρωματίσετε με λιωμένες κηρομπογιές;

cretamums-votsala-4

Την αριστερή πέτρα της φωτογραφίας την έχω ζωγραφίσει εγώ, τη δεξιά η Σοφία – και νομίζω ότι η δική της είναι πολύ ομορφότερη!

 • Βάζετε τα βότσαλα στο φούρνο – εγώ τον ανάβω στους 180 βαθμούς και τα αφήνω για τουλάχιστον 20-30 λεπτά να ζεσταθούν καλά.
 • Φορώντας γάντι φούρνου, τα βγάζετε ένα-ένα – αφήνετε τα υπόλοιπα στο φούρνο να παραμείνουν ζεστά.
 • Ακουμπήστε τα βότσαλα σε κάποια επιφάνεια ώστε να μη χαλάσει το τραπέζι σας από τη θερμότητα – π.χ. σε ένα ξύλο κοπής το οποίο θα έχετε καλύψει με αλουμινόχαρτο για να μη λερωθεί από τις κηρομπογιές.
 • Και τώρα αρχίζει η διασκέδαση! Ακουμπώντας τις κηρομπογιές πάνω στις καυτές πέτρες, αυτές θα λιώσουν δημιουργώντας αφηρημένα σχήματα!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να ακουμπήσετε τις πέτρες όσο τις χρωματίζετε και μέχρι να στεγνώσουν οι κηρομπογιές. Αν θέλετε να συμμετέχει και το παιδί σας, θα πρέπει να του το εξηγήσετε και να είστε συνέχεια κοντά του. Μπορείτε να έχετε δίπλα του και μια λεκανίτσα με κρύο νερό για να βουτήξει αμέσως τα χεράκια του σε περίπτωση ατυχήματος. Με τη Σοφία (3.5 ετών) δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αλλά είναι γενικά προσεκτική και κάνουμε συχνά κατασκευές μαζί, οπότε εσείς θα κρίνετε αν και πώς μπορεί να συμμετέχει το παιδί σας.

 

 1. Παραμυθο-πέτρες

Μικρομεσαία και επίπεδα βότσαλα μπορούν να γίνουν παραμυθο-πέτρες! Δηλαδή πέτρες πάνω στις οποίες θα ζωγραφίσετε ήρωες ή αντικείμενα για να φτιάξετε δικές σας ιστορίες με τα παιδιά. Κι αν σαν εμένα δεν το έχετε με τη ζωγραφική, μπορείτε να κόψετε εικόνες που θα βρείτε σε περιοδικά ή στο internet και να τις κολλήσετε πάνω στις πέτρες (εδώ οι εικόνες που χρησιμοποίησα εγώ).

cretamums-votsala-3

Υποθέτω ότι κόλλα για decoupage θα ήταν ιδανική όμως, επειδή εμένα δε μου βρισκόταν, χρησιμοποίησα κόλλα χειροτεχνίας την οποία αραίωσα με νερό (αναλογία ένα προς ένα).

 • Διαλέξτε μικρομεσαία και επίπεδα βότσαλα. Μικρομεσαία για να είναι πιο ελαφριά για τα παιδιά και επίπεδα για να κολλάνε εύκολα οι εικόνες.
 • Βρείτε εικόνες, τυπώστε τις σε μέγεθος ανάλογο με τις πέτρες σας και κόψτε τις γύρω-γύρω – το κόψιμο μπορούν φυσικά να το κάνουν τα παιδιά.
 • Απλώστε με ένα πινέλο ή σφουγγαράκι την κόλλα σε όλη την επιφάνεια της πέτρας όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε – κι εδώ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά.
 • Ακουμπήστε την κομμένη εικόνα πάνω στην πέτρα, πιέστε τη λίγο να κολλήσει και περάστε ένα ακόμα στρώμα κόλλας σε όλη την πέτρα.
 • Αφήστε να στεγνώσει. Επειδή εμένα μου βρισκόταν ένα βερνίκι για ακρυλικά χρώματα, πέρασα και ένα στρώμα βερνίκι για μεγαλύτερη αντοχή.

Έτοιμες! Δεν είναι πανέμορφες;

 

 1. Καλοκαιρινό καδράκι

Με μικρότερα βοτσαλάκια όπως και με κοχυλάκια ή ξυλαράκια που θα βρούμε στην παραλία, μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλοκαιρινό καδράκι που θα μας θυμίζει τις διακοπές μας όλο το χειμώνα.

cretamums-votsala-2

Για αυτό το καδράκι, θα χρειαστείτε καταρχήν το καπάκι από ένα κουτί παπουτσιών. Εμείς βάψαμε εσωτερικά το καπάκι γαλάζιο (μόνο το γύρω-γύρω) για να δημιουργήσουμε ένα «θαλασσινό» πλαίσιο. Μετά απλώσαμε πηλό σε λευκό χρώμα σε όλο το εσωτερικό του καπακιού, χώσαμε μέσα βότσαλα, κοχύλια κι ένα ξυλαράκι που βρήκαμε στην παραλία κι αφήσαμε τον πηλό να στεγνώσει.

Όταν είχε πια στεγνώσει, διαπίστωσα ότι δεν είχε κολλήσει ο πηλός στο καπάκι (και γιατί να είχε κολλήσει άραγε;;) κι έτσι τον κόλλησα με σιλικόνη. Χρειάστηκε να κολλήσω και μερικά βότσαλα, οπότε συμπέρανα ότι όσο πιο μικρά και ελαφριά τόσο το καλύτερο. Τέλος, κάναμε δυο τρυπούλες με λεπτό κατσαβιδάκι και περάσαμε ένα σπαγγάκι για να κρεμαστεί το κάδρο, που παρεπιπτόντως ήταν το δώρο της Σοφίας στη δασκάλα της!

Καλές διακοπές!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε με email κάθε νέο μας άρθρο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s