Home

Πολύ συχνά ακούμε το παιδί βγάζει δοντάκια και γι’ αυτό κάνει δέκατα. Κι εμένα ο γιος μου όταν φύτρωσαν πέντε νεογιλά σε μια εβδομάδα έκανε διάρροιες. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτές τις προτάσεις; Φταίει πραγματικά η ανατολή των νεογιλών δοντιών για αυτά τα συμπτώματα;

Υπάρχει ευρεία διαφωνία στην διεθνή βιβλιογραφία και τις γνώμες των ειδικών για τον βαθμό στον οποίο η οδοντοφυία οδηγεί σε συστηματικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί είναι:

1) Ανησυχία. Εδώ θα συμφωνήσουν μάλλον όλοι. Το μωρό μας θα εμφανίσει έντονη γκρίνια και σιελόρροια. Τα ούλα φλεγμαίνουν και πονάνε.  Στην προσπάθειά του να ανακουφιστεί, το μωρό δαγκώνει μανιωδώς παιχνίδια, αντικείμενα, δάκτυλα. Η ανακούφιση είναι όμως μόνο πρόσκαιρη.

2) Διάρροιες. “Τα δόντια κάνουν διάρροιες”. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορούν να ισχύουν τρία τινά: α) Η υπερβολική παραγωγή σάλιου οδηγεί το παιδί στο να καταπιεί μια μεγάλη ποσότητα από αυτό. Το σάλιο περνά βεβαίως στον πεπτικό σωλήνα του παιδιού, αναμιγνύεται με το εντερικό περιεχόμενο, με αποτέλεσμα τα κακά του παιδιού να είναι περισσότερο μαλακά σε σύσταση. β) Το βρέφος που βρίσκεται σε έντονη φάση οδοντοφυίας (άρα και στρες) είναι περισσότερο επιρρεπές σε λοιμώξεις του εντέρου. γ) Διαρροϊκές κενώσεις άλλης αιτιολογίας οι οποίες χρονικά συνέπεσαν με την περίοδο της οδοντοφυίας, η οποία κάθε άλλο παρά σύντομη είναι.

3) Πυρετός. Η εντύπωση αυτή έχει περάσει ευρέως  στους γονείς και πολλές φορές αναστέλλουν την επίσκεψη στον παιδίατρο στη βάση ότι “το παιδί βγάζει δόντια”. Μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε τα παρακάτω: α) Όπως προαναφέρθηκε, ένα βρέφος σε φάση έντονης οδοντοφυίας είναι περισσότερο επιρρεπές σε λοιμώξεις. Άρα ο πυρετός δεν είναι από τα δόντια σε αυτήν την περίπτωση, απλώς η γενικότερη κατάσταση του βρέφους προδιαθέτει στο να κολλήσει και να εκδηλώσει μια ίωση. β) Σε περιόδους που τα ούλα του παιδιού εμφανίζουν μια εικόνα έντονης τοπικής φλεγμονής, η ουλίτιδα αυτή σπάνια μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση ενός χαμηλού πυρετού βραχείας διάρκειας.

4) Λοιπές εκδηλώσεις. Το βρέφος μπορεί να παρουσιάζει κατά τις εξάρσεις της οδοντοφυίας περιόδους παροξυσμικού βήχα. Αυτό οφείλεται σε αντανακλαστικά του οπιθοφάρυγγα και του φάρυγγα από την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων σάλιου. Ο βήχας αυτός δεν χρειάζεται φάρμακα, σιρόπια, εισπνεόμενα σπρέι. Είναι μηχανικής αιτιολογίας και ως τέτοιος θα περάσει μόνο όταν αρθεί το αίτιο που τον προκαλεί.

Αναφέρεται συχνά ότι σε περιόδους οδοντοφυίας το μωρό εμφανίζει ρινίτιδα. Και αυτό οφείλεται σε ευκαιριακές ιώσεις που το παιδί μας μπορεί να περνά κλινικά ή και υποκλινικά (πιο ήπια) στην περίοδο της οδοντοφυίας. Η αντιμετώπιση επίσης είναι συμπτωματική (ρινοπλύσεις με ορό, καθαρισμός της ρινικής κοιλότητας) και δεν χρήζει φαρμάκων.

Λιγότερο συχνά κατά τη φάση της οδοντοφυίας, διαπιστώνουμε ένα περιστοματικό εξάνθημα σε βρέφη, ιδίως σε αυτά που φέρουν πιπίλα. Περιστοματική κνίδωση ή εξάνθημα είναι αλλεργικής αιτιολογίας και στην εμφάνισή του προδιαθέτει η διασπορά σάλιου σε όλη την περιοχή με τα χεράκια ή άλλα αντικείμενα.

 

Πηγή: www.aap.org

Μετάφραση-απόδοση: Μαρία Νικολοπούλου, Χειρουργός Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s