Home

Γράφει η CretaMum Χριστίνα

H αρχή του φθινοπώρου έχει σημαδευτεί για πάντα στο μυαλό μου από φράσεις όπως «τα κεφάλια μέσα» και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» που μου έλεγε ο μπαμπάς μου όταν ήμουν παιδί. Ως ένα βαθμό, οι φράσεις αυτές ισχύουν. Από την απόλυτη ξεγνοιασιά των διακοπών, παιδιά (και γονείς!) πρέπει να ξαναμπούν σε πρόγραμμα βραδινού ύπνου, πρωινού ξυπνήματος, σχολείου/ δουλειάς, διαβάσματος, εξωσχολικών δραστηριοτήτων… Ουφ, αγχώθηκα και μόνο που τα έγραψα! Ευτυχώς, η αρχή του φθινοπώρου σημαίνει κι άλλα πιο ευχάριστα πράγματα τα οποία προτιμώ να σκέφτομαι και να θυμίζω στην κόρη μου Σοφία γιατί… η ζωή είναι καλύτερη αν βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο! Να μερικά από αυτά:

– Επανασύνδεση με φίλους που δεν είδαμε το καλοκαίρι

– Εξορμήσεις στη φύση, σε πάρκα και δασάκια

– Κατασκευές με τους θησαυρούς που μαζεύουμε στις εξορμήσεις μας, όπως φύλλα, κουκουνάρια και βελανίδια

– Και φυσικά… παραμύθια που διαβάζουμε στον καναπέ τα απογεύματα αγκαλιά ή στο κρεβάτι το βράδυ για καληνύχτα!

Και τώρα που είπα παραμύθια, έχετε ακούσει για το #kidsreadathon18, την Αναγνωστική Πρόκληση για παιδιά που διοργανώνουν οι βιβλιοφιλικές σελίδες So much reading και Κόκκινη Αλεπού; Πρόκειται για ένα παιχνίδι που προκαλεί τα παιδιά να διαβάσουν, μέσα στο 2018, 13, 26 ή 52 βιβλία από συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως π.χ. ένα βιβλίο χωρίς κείμενο, ένα βιβλίο για το διάστημα, ένα βιβλίο με αριθμούς ή μαθηματικά κ.λπ. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με όλες τις κατηγορίες εδώ.

Επειδή το 2018 πλησιάζει στο τέλος του, θα σας πρότεινα αν σας ενδιαφέρει να θέσετε μαζί με τα παιδιά σας το στόχο των 13 ή των 26 βιβλίων. Με τη Σοφία, που το ξεκινήσαμε από την αρχή του 2018, έχουμε φτάσει στο βιβλίο #33. Είναι πολύ πιθανό να μη φτάσουμε το στόχο των 52 βιβλίων, αλλά δεν πειράζει καθόλου. Σημασία έχει ότι είδαμε τα βιβλία που ήδη είχαμε με άλλο μάτι, ότι μπήκαμε στη διαδικασία να δανείσουμε και να δανειστούμε και ότι έχουμε διαβάσει εν τω μεταξύ πολύ περισσότερα βιβλία εντός και εκτός κατηγοριών.

Για την περίπτωση που αποφασίσετε να ανταποκριθείτε στην πρόκληση του #kidsreadathon18, ορίστε 13 από τα βιβλία που διαβάσαμε με τη Σοφία για να πάρετε ιδέες και να ξεκινήσετε!

 

 1. Ένα βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει από μικρό εκδοτικό οίκο: Νότια, εκδ. Φουρφούρι. H φιλία ανάμεσα σε ένα ψαρά κι ένα τραυματισμένο πουλί και πώς ο ένας βοήθησε τον άλλο να επιστρέψει στο σπίτι του! Ιστορία με έμφαση στην εικονογράφηση και λίγα λόγια κατάλληλη και για μικρότερα παιδιά.
 2. Ένα βιβλίο που σου έχουν κάνει δώρο: Ιστορίες όπως τις είπα, εκδ. Πατάκη. Το νέο αγαπημένο βιβλίο και των δυο μας. Οι ιστορίες του Κίπλινγκ -συγγραφέα κλασικών έργων όπως “Το Βιβλίο της Ζούγκλας”- είναι ευφάνταστες, καλογραμμένες και άκρως διασκεδαστικές!
 3. Ένα βιβλίο με κεντρικό ήρωα μια γιαγιά ή έναν παππού: Οδός Αγορά τέρμα, εκδ. Polaris. Μία γιαγιά και ο εγγονός της περνούν τις Κυριακές τους μοιράζοντας συσσίτιο σε φτωχούς. Μία πολύ τρυφερή ιστορία γενναιοδωρίας.
 4. Ένα βιβλίο για το bullying: Η αποθήκη, εκδ. Ελληνοεκδοτική. Μια διαφορετική ιστορία για το bullying: “Μόλις άνοιγε η πόρτα, συναγερμός χτυπούσε για όλα εμάς τα περιστέρια. Μπαίναμε σχεδόν ολόκληρα μέσα στα άχυρα για να προστατευθούμε. Δεν έπρεπε να μας δει το φως! Θα μας έκαιγε τα φτερά! Ο πρώτος κανόνας που μάθαμε από την αρχηγό, το περιστέρι με τα γαλάζια φτερά.”
 5. Ένα βιβλίο με κεντρικό ήρωα έναν επιστήμονα: Ταξίδι στο κέντρο της γης, εκδ. Ίκαρος. Διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου για τις περιπέτειες του καθηγητή ορυκτολογίας Λίντενμπροκ που ταξίδεψε στο κέντρο της γης!
 6. Ένα βιβλίο που δεν έχει τίποτα απολύτως να σε διδάξει, παρά μόνο να σε διασκεδάσει: 9 τρελές ιστορίες, εκδ. Παπαδόπουλος. Αυτές οι μικρές ιστορίες (μια σελίδα η καθεμιά) είναι πραγματικά αστείες και… θεότρελες!
 7. Ένα παιδικό βιβλίο γραμμένο από διάσημο συγγραφέα βιβλίων ενηλίκων: Ο τρομερός εχθρός, εκδ. Opera. Ο Χόρχε Μπουκάι υπογράφει αυτή την ιστορία με την όμορφη εικονογράφηση.
 8. Ένα βιβλίο για τις εποχές του χρόνου: Το σποράκι ταξιδεύει, εκδ. Καλειδοσκόπιο. Τόσο αγαπημένο της Σοφίας όταν ήταν μικρότερη! Πολλές φορές δε διαβάζαμε ολόκληρο το βιβλίο γιατί στεκόταν σε κάποια από τις πανέμορφες εικονογραφήσεις του Eric Carl και φτιάχναμε τις δικές μας ιστορίες.
 9. Ένα βιβλίο με κεντρικό ήρωα ένα κορίτσι: Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, εκδ. Μίνωας. Έχουμε το κλασικό αυτό παραμύθι σε τρεις εκδοχές. Η Σοφία διάλεξε για το #kidsreadathon18 τη συγκεκριμένη γιατί “έχει εικονογράφηση ίδια με της ταινίας”!
 10. Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα: Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη, εκδ. Πατάκη. “Εγώ είμαι εγώ κι ας έχω δίδυμο αδερφό…” Πολύ αγαπημένη όλη η σειρά του Τριγωνοψαρούλη και το CD με τα τραγούδια επίσης.
 11. Ένα βιβλίο για τον έρωτα: Ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, εκδ. Μίνωας. Και τι έρωτα! Ολόκληρο πόλεμο προκάλεσε. Ευκαιρία να μιλήσετε για τον Τρωικό Πόλεμο μετά!
 12. Ένα βιβλίο χωρίς κείμενο: Το κόκκινο βιβλίο, εκδ. Μεταίχμιο. Πολυαγαπημένο της Σοφίας όταν ήταν μικρή που είδε με άλλο μάτι τώρα που έχει πλέον μάθει να γράφει και άρα μπορεί να αφηγηθεί και συνεχίσει την ιστορία όπως εκείνη θέλει.
 13. Ένα βιβλίο – ημερολόγιο: Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα, εκδ. Ψυχογιός. Η γνωστή σειρά από βιβλία-ημερολόγια που η Σοφία, 7 χρονών πλέον, απολαμβάνει διαβάζοντας μόνη της.

Δείτε όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα με τη Σοφία εδώ. Πληκτρολογώντας #kidsreadathon18 σε facebook ή instragram, θα βρείτε τις προτάσεις κι άλλων παιδιών και των γονιών τους.

Καλό φθινόπωρο και καλό διάβασμα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s