Home

Γράφει η CretaMum Βάλια Μετοχιανάκη, Arts and Babies

Η συνταγή για δαχτυλομπογιές-αλευρομπογιές που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη και, σε αντίθεση με τις περισσότερες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που σφίγγουν σαν “στόκος” μετά από λίγο, αυτή δίνει μια λεπτόρρευστη μπογιά η οποία απλώνεται πολύ ωραία με πινέλο ζαχαροπλαστικής ή με τα χέρια. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε πιστά τις αναλογίες, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε και να την παραλλάξετε για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Επίσης προσοχή με το χρώμα ζαχαροπλαστικής, όπου πέσει μη αραιωμένο δεν βγαίνει εύκολα.

Υλικά:

  • Αλεύρι 2 κούπες
  • Νερό 2 κούπες
  • Χρώματα Ζαχαροπλαστικής

Ξεκινάμε!

Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το νερό, ζεστό για καλύτερα αποτελέσματα, το οποίο όμως δεν χρειάζεται να καίει. Ανακατεύουμε καλά για λίγη ώρα με τον αβγοδάρτη (ή με ένα πιρούνι, απλώς θα πάρει περισσότερη ώρα έτσι), ώστε να διαλυθούν εντελώς οι σβόλοι, μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός (να θυμίζει λίγο τη ζύμη που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε λουκουμάδες ή πανκέικς ή κρέπες).

Στη συνέχεια χωρίζουμε το μείγμα σε μικρότερα μπολ, σε κάθε ένα από τα οποία προσθέτουμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά, ώστε να δημιουργηθεί μία ομοιογενής αλευρομπογιά. Η ποσότητα του χρώματος που θα βάλουμε εξαρτάται από το πόσο έντονο ή απαλό θέλουμε να βγει το αποτέλεσμα. Αν το χρώμα μας είναι σε μπουκαλάκι και όχι σε αμπούλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε droppers ή σύριγγα ινσουλίνης (υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία), για εξοικονόμηση υλικού.

Οι αλευρομπογιές μας είναι έτοιμες τώρα για εικαστικούς πειραματισμούς πάνω σε χαρτί, κατά προτίμηση σκληρό όπως χαρτί ακουαρέλας ή απλό χαρτόνι με μια τουλάχιστον άσπρη επιφάνεια. Επίσης αξίζει να δοκιμάσουμε σαν επιφάνεια ζωγραφικής και το αλουμινόχαρτο ή τη λαδόκολλα. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα, αφού απλώσουμε παντού το χρώμα, μπορούμε να κάνουμε σχέδια, αφαιρώντας το χρώμα τοπικά με μπατονέτες, πομ-πομ ή τα δάχτυλά μας.

Συμβουλές:

  1. Το μείγμα μπορεί να κρατήσει 1-2 μέρες στο ψυγείο, αλλά χρειάζεται να το ανακατέψουμε καλά όταν το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Αν θελήσουμε να το διατηρήσουμε λίγο παραπάνω, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι στο αρχικό μείγμα, το οποίο όμως μπορεί κάνει τη ζύμη πιο σφιχτή, γι’ αυτό σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται.
  2. Δεν χρειάζεται να δίνουμε έτοιμα τα συμπληρωματικά χρώματα (πράσινο, πορτοκαλί και μοβ) στα παιδιά. Είναι καλύτερο να τα αφήνουμε να τα ανακαλύπτουν μόνα τους, ανακατεύοντας τα βασικά χρώματα μεταξύ τους. Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό για τα χρώματα.

 

Βασικά Χρώματα:

  • Κόκκινο
  • Κίτρινο
  • Μπλε

Συμπληρωματικά Χρώματα:

  • Πράσινο: Κίτρινο + Μπλε
  • Πορτοκαλί : Κόκκινο + Κίτρινο
  • Μοβ: Μπλε + Κόκκινο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s